Accio Macig World Rpg
~ Sitemize lütfen Ad-Soyad şeklinde üye olunuz.
~ Forum ve Rp kurallarımıza göz atınız.
~ Öğrenci karakterlerimiz kompartımana rp'lerini bıraksınlar.
Accio Macig World Rpg
~ Sitemize lütfen Ad-Soyad şeklinde üye olunuz.
~ Forum ve Rp kurallarımıza göz atınız.
~ Öğrenci karakterlerimiz kompartımana rp'lerini bıraksınlar.
Accio Macig World Rpg
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Accio Macig World Rpg

Sihirli Dünyanın Kapıları Burada Aralanıyor...
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Rpg Nedir ?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Crystal Gatés
Dm | Slytherin 5. Sınıf
Dm | Slytherin 5. Sınıf
Crystal Gatés


Mesaj Sayısı : 269
Galleon : 6647
Kayıt tarihi : 19/01/10
Yaş : 30
Nerden : Paris / Fransa

Karakter Bilgileri
Özel Yetenek:
Patronus: Ejderha

Rpg Nedir ? Empty
MesajKonu: Rpg Nedir ?   Rpg Nedir ? Icon_minitimeÇarş. Ocak 20, 2010 12:04 am

Rpg nedir?


Gelin, önce edebiyat bilgilerimizi tazeleyelim. “Öykü” dendiğinde herkesin yapabileceği basit bir tanım vardır. “Gerçek hayatta olmuş ya da olması muhtemel; kişi, yer, zaman ve olay unsurlarını içeren, kısa yazı. Hikâye.” Öykülerde, olayların büyük çoğunluğu belirli karakterler üzerinde döner. Bazı öykülerde olaylar bir tek kişinin başından geçerken, bazıları bir grubu baş role yerleştirir.
˜
Edebiyatla uğraşan birçok yazar, öykü ve/ve ya romanlarında birçok farklı teknik denemiştir. En çok göz önünde bulunan ve hemen fark edilen taraf, kuşkusuz metindeki bakış açısıdır. Bakış açısı dediğimiz şey, olayların kimin gözünden anlatıldığıdır. Üçe ayrılır.
Karakter bakış açısı:Ana karakterin gözlemlediği şekilde olaylar kaleme alınır. Anlatan kişi, karakterin kendisidir. Özne olarak “ben” kullanılır. Yüklemlerin büyük bir kısmı I. Tekil şahıs ile çekimlenir. Örnek; “Merdivenler soğuk ve ıslaktı. Mermer taşların üzerinde, el yordamıyla yönümü bulmaya çalışarak ilerliyordum. Lanet olası otomat çalışmıyordu ve karanlık korkum bir ateş gibi yükselirken, baştan aşağı terlemiştim. “
Gözlemci bakış açısı: Olaylar yine ana karakterin gözlemlediği şekildedir. Diğer karakterlerin düşüncelerini dile getiremeyiz, yalnızca fiziksel değişikliklerini anlatabiliriz. Karakter bakış açısından farklı olarak, anlatan kişi, ana karakterin düşüncelerini okuyan bir başkası gibidir. Özne olarak “o” kullanılır ve yüklemler genelde III. Tekil şahıs ile çekimlenir. Örnek; “Merdivenler soğuk ve ıslaktı. Arya, mermer taşların üstünde el yordamıyla yolunu bulmaya çalışarak ilerliyordu. Annesinin kendisini kapattığı o küçük, karanlık dolabı hatırladığı an içine rahatsız edici bir duygunun dolduğunu hissetti. ‘Lanet otomat neden çalışmıyor?!’ diye iç geçirdi. İçinden ettiği küfürlerin bir işe yaramayacağını biliyordu oysa.”
İlahi bakış açısı: her şeyi bilen, her şeyi görendir. Öykü içindeki her karakterin düşüncelerini ve duygularını bilebilir, her birinin hangi çocukluk anısını düşündüğünü söyleyebilirsiniz. Özne olarak “o”, yüklemlerin çekimlenmesinde III. Tekil şahıs kullanılır.
˜
Rpg: Role Playing Game. Yani Rol Yapma Oyunu. (Rol Oyunu, Role Game –kısaltması rp,ro) şeklinde karşımıza çıkabilir. Bizlerin burada yazdığı küçük metinler, öykünün bir parçası olarak kabul edilebilir. Bizlerin yazdığı öykülerde, olaylar bizim yarattığımız karakterin başından geçer. ‘Karşılıklı’ yazdığımız kısa öykücüklerde kendi karakterimizin hissettiklerini, düşündüklerini, hareketlerini, söylediklerini yazarız. İşte bu sitede yarattığımız karakterimizi yaşatmak, onun başından geçecek olan olayları kurgulamak ve küçük öykücükler biçiminde yayınlamaya rpg diyoruz.
˜
Şimdi rpg’nin genel kurallarına geldi sıra.
×
Öncelikle karakterimiz için kişisel bir kurgu yaratmalıyız. Nerde doğdu, uyruğu, yaşı, ailesi, kişiliği, görünüşü gibi. Özellikle kişilik en önemli nokta.

×
Rpg’lermizi yaparken, karakter bakış açısını ya da gözlemci bakış açısını kullanabiliriz. Asıl tercihimiz gözlemci bakış açısı olsa da, karakter bakış açısına da izin veriyoruz. Ayrıntılı bilgiyi Duyurular’daki “Sistemlermiz” başlığında bulacaksınız.

×
Gözlemci bakış açısını kullanırken, karakterimizin ismini kullanmalıyız. “Arya gitti, Arya aldı.” gibi.

×
Rpg’lerimiz, edebi metin kategorisine girdiğinden, kesinlikle bir edebi metin havasında yazmalıyız. Öyle ki, okuyucu kendisini bir kitap okuyormuş gibi hissetmeli. Bu nedenle, bilhassa yazım konusunda dikkatli olmalıyız. Msn dilini kesinlikle bir kenara bırakmalı, düzgün Türkçemiz ile yazmalıyız. Noktalama işaretlerine, yazım kurallarına dikkat etmeli; ek yanlışları, anlatım bozuklukları gibi ahengi bozacak unsurlardan kaçınmalıyız. Paragraf düzenine dikkat etmeliyiz.

×
Rpg’lerimizde smiley kullanmamaya özen göstermeliyiz.

×
Rpg’lerimizi yayınlarken, düzgün ve hoşa giden görünüm vermesi açısından renklendirme yapmalıyız. Konuşmaları bir renk, ana metni bir renk yapmak genelde en makbulüdür. Genelde, göze batan renkler yerine, soluk ve pastel tonlar seçmek önerilir. Örneğin taban rengi olarak griyi, konuşma rengi olarak ise uçuk maviyi kullanabilirsiniz. Renk seçimi, rp’nin hoş bir tat vermesi açısından önemlidir.

˜




Başlık Alıntıdır*
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://acciomagicworld.roleplaylife.ne
 
Rpg Nedir ?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Accio Macig World Rpg :: Karakter & Rol Oyunu :: Rol Oyunu :: Derslik-
Buraya geçin: